2021 Yılı İlk Yarısı Kripto Sahipliği Üzerine Kısa Notlar

Çağla GÜL ŞENKARDEŞ
Türkçe Yayın
Published in
2 min readAug 1, 2021

--

2021 Yılı kripto ekosistemi dikeyinde hem piyasalar hem de farklı alanlarda dikkat çeken gelişme ve tartışmalarla çok dinamik geçiyor. Statista tarafından yayınlanan bir araştrmaya göre ülkemizin kriptopara sahipliği konusunda Avrupa’da 1 numarada, globalde ise ilk 4'te yer aldığını daha yılın başında konuşmaya başlamıştık. Küresel ölçekte büyük resme bakınca, 2021 yılı, kripto para sahipliği konusunda ciddi bir büyeme yaşanan bir yıl oluyor. Global 24 adet kripto varlık borsası işbirliği ile hazırlanan rapora* göre Haziran, 2021 itibarı ile küresel kripto kullanıcı sayısı 221 milyon adede ulaştı. Ve bu adet sadece 4 ayda iki katına çıktı. Biraz rakamlara biraz da hikayenin akışına göz atarak notlarımı paylaşıyorum.

Bitcoin ve Ethereum kullanıcı adetlerine bakıldığında, 2021 yılı ilk aylarında Bitcoin’de artış görülürken, özellikle madencilik ve enerji tüketimi tartışmaları ile birlikte azalan büyüme Ethereum tarafında Mayıs ayı itibarı ile katlanarak artan bir trenddeydi.

Bu arada Mayıs ayı itibarı ile diğer kripto paraların kullanıcı adetleri hem Bitcoin hem de Ethereum’un üzerinde büyüme ile gerçekleşti. Bitcoin 2021 yılında ilk 6 ayda %16 pazar payı kaybetmiş görünüyor. Tabi bu oranda DOGE ve Shiba Token’ın artan popülerliği de etkili görünüyor.

2020'nin ikinci yarısında, birkaç dikkate değer olay; DeFi’nin (Merkeziyetsiz Finans) ani yükselişi; PayPal’in ABD kullanıcılarına kripto alımlarını tanıtması; kurumsal yatırımcıların ekosisteme dahil olması (Greyscale, MicroStrategy etc) idi. 2021'de kriptoparaların benimsemesi daha da hızlandı. Tesla, Mastercard ve Visa’nın attığı adımlar, El Salvador’un Bitcoin’i yasal olarak kabul eden dünyanın ilk ülkesi olması.. Tabi arada Elon Musk’ın Bitcoin ile ilgili yorumları ve madenciliğin enerji tüketimi üzerine yapılan tartışmalar, kripto paraların benimsenmesini bilinirlik kapsamında bence daha da kuvvetlendirdi.

Crypto.com tarafından yayınlanan ve veri kaynağı olarak Huobi, Binance, OKEX, Kraken gibi 24 adet birçok büyük borsanın yer aldığı araştırmanın detayı için ilgili linki de buraya bırakıyorum. https://crypto.com/images/202107_DataReport_OnChain_Market_Sizing.pdf

*Crypto.com tarafından yayınlanan araştırmanın detaylı raporu yukarıdaki linkte yer almaktadır

--

--

Çağla GÜL ŞENKARDEŞ
Türkçe Yayın

Lecturer _Istanbul Bilgi University | Founder _ Durugoru | Founding Member & Board Member _Istanbul Blockchain Women | Board Member _ Yeniden Biz